#howto: Ook door je mond te houden kan je helpen, deel III

How to // posted 10-09-2020

“Ik had het fijn gevonden als je iets meer begrip had getoond voor mijn kant van het verhaal” zei mijn collega deze week tegen mij. Au. Dat raakte me. Vooral omdat ik ernaar streef om de ander juist wél te begrijpen. Omdat ik in mijn eerste artikel over luisteren schreef over het belang en de waarde van luisteren. Omdat ik in mijn tweede artikel schreef over de juiste grondhouding bij luisteren: ‘ben jij bereid om je eigen ego aan de kant te zetten’. Ondanks mijn streven en artikelen over luisteren, misschien is het toch niet zo makkelijk als dat het lijkt? In dit artikel deel ik drie concrete tips die jou op weg helpen om een betere luisteraar te worden en leg ik de link met onze missie: We humanise organisations to turn business into a force for good.

Wat is dat dan? Humanised organisations investeren in de ontwikkeling van hun medewerkers, om de juiste bedrijfscultuur op te bouwen. Ze stellen die mensen in staat hun missie te leven en te realiseren. Want mensen die hun missie leven zijn de grootste kracht voor verandering en vooruitgang binnen organisaties. Als je dat onder de knie hebt ben je al goed op weg naar business as a force for good. Dat betekent namelijk dat je winst en groei gebruikt om je missiegedreven strategie te definiëren en verantwoordelijkheid neemt voor de impact die je hebt op de samenleving.

Een mooie eerste stap die je kunt nemen richting een humanised organisation is te onderzoeken hoe de onderlinge relaties tussen mensen binnen jouw organisatie zijn. Een studie uitgevoerd door de psycholoog Faye Doell van de Universiteit van York in 2003 wees uit dat degenen die 'luisteren om te begrijpen' betere en gelukkigere relaties met anderen hebben. Als jij de persoon bent op de werkplek die anderen de ruimte geeft om volledig en open te communiceren, voelt de ander zich gehoord. Met als direct gevolg dat collega's en werknemers eerder naar je toe komen met nieuwe ideeën, je betrekken bij samenwerkingsprojecten en zich gewaardeerd voelen.

Een onderzoek van HBR formuleert het vanuit een ander standpunt. Als werknemers zich niet vrij voelen om zich uit te spreken, ‘omdat er toch niet geluisterd wordt’, dan kunnen zij zich afkeren van leidinggevenden en stoppen met praten over belangrijke problemen die juist besproken moeten worden. Als deze problemen onuitgesproken blijven, zal vroeg of laat de bom een keer barsten met alle gevolgen van dien. Zoals Peter Drucker ooit zei: “Het belangrijkste in communicatie is horen wat niet gezegd is.”

Het is niet makkelijk. Het vraagt training, net zoals elke andere vaardigheid. En misschien het belangrijkste zoals uit dit HBR onderzoek blijkt, de intentie om een goede luisteraar te willen zijn. Hierbij drie tips die daarbij kunnen helpen:

1. 1 seconde regel
Wacht minimaal 1 seconde met reageren nadat de verteller is gestopt met praten. Vaak is de ander nog niet klaar met praten als hij/zij even stil is. En bovendien zit de essentie van het verhaal vaak aan het einde. Die wil je wel horen toch? Dank @anatolkuschpeta voor deze les.

2. Kijk de ander aan
‘Maar je moet te veel oogcontact toch vermijden?’ Voor de verteller is het heel natuurlijk om de luisteraar niet constant aan te kijken. Soms gaan je ogen bijvoorbeeld naar boven als je iets probeert te herinneren. Of gaan je ogen omlaag als je bij je gevoel terecht komt. Dus op het moment dat de verteller jou wél aankijkt, is het cruciaal dat jij als luisteraar naar de verteller kijkt. Op dat moment ervaart de verteller dat je luistert en niet met andere dingen bezig bent.

3. Stel goede vragen
Voordat je een vraag stelt, vraag jezelf af: “stel ik deze vraag vanuit eigen belang of is deze vraag in het belang van de verteller”. Een cruciaal verschil. Een goede luisteraar stelt vragen in het belang van de verteller. Een goede vraag kan zijn: “Vertel daar eens meer over?” Of “wil je nog iets anders vertellen?

Het belangrijkste is om hiermee te experimenteren in de praktijk. Elke dag mogen we leren. Zoals ik ook leerde van mijn collega afgelopen week. Laat je me weten wat je ervaringen zijn?

Geschreven door Daan Modderman

< Back to stories overview

Contact

Better Future
Woudenbergseweg 41
3711 AA, Austerlitz
the Netherlands
+31 (0)85 016 32 77
intouch@better-future.com