#humans: Tegenslag, hoe ga je daarmee om?

Humans // posted 10-04-2020

Het begin
In 2007 startte ik Lof. Een magazine voor vrouwen met ambities in werk, gezin en maatschappij. In die tijd uniek. Het was een nieuwe gedachte dat je ambities mocht hebben op meerdere vlakken in je leven. Het magazine kreeg support van vrouwen en van het bedrijfsleven die de “leaking pipeline” wilden tegengaan en vrouwelijk talent wilden behouden. O.a. PWC, Achmea, TNT, KPN  steunden het initiatief en we konden uitgroeien tot een bloeiend blad met een levendige community. Van een blad met een missie, werden we een missie met een blad. Voor vrouwen vormden we een anker in de drukke fase waar je een carrière wilde combineren met kinderen. Lof gaf hun de inspiratie om door te gaan. Ook mannen kregen een plek. Want als mannen meer zorgtaken op zich nemen, kunnen vrouwen meer werken. Zo initieerden we de verkiezing Beste Werkgever voor Werkende ouders waar honderd bedrijven aan meededen, en de Lof Next Role Model verkiezing voor vaders en moeders. En initieerden we op het 5-jarig bestaan van Lof de Tentoonstelling Moeders met Macht/ Vrouwen met Kracht die inmiddels voortgezet wordt door de Stichting Lof en Stichting Topvrouwen.

Superwoman was born
Ik was niet te houden in die tijd. Met 3 kleine kids was ik fulltime ondernemer, evenals mijn man. Ik werkte dag en nacht en de ideeën zowel voor het magazine als de spin-offs gingen continue door mijn hoofd. In 2009 kreeg ik de Joke Smit prijs, uitgereikt door minister Plasterk, voor mijn inspanningen op het gebied van emancipatie. Een grote eer, die mij vleugels gaf. Ondertussen startte ik het magazine Lof op, met een goede uitgever aan mijn zijde. In de hoogtijd dagen hadden we 10 mensen in dienst plus veel freelancers die voor het magazine werkten. Toen brak de financiële crisis aan. In eerste instantie hadden we dat niet zo door. Tot 2013 ging het financieel nog goed. Maar ook het medialandschap veranderde in die tijd dramatisch. De verkoop van het blad in de schappen ging niet goed, net zoals bij veel andere bladen. “Hopen doet verkopen” heb ik in die tijd geleerd. Maar in tegenstelling tot Linda hadden wij niet tonnen voor marketing uit te geven en er was een tijd dat ik niet meer durfde te kijken of Lof nog in het schap lag.

Hadden we toen de overstap naar digitaal kunnen maken dan was het waarschijnlijk anders gelopen. Nog steeds vind ik het verschrikkelijk dat al die content die we toen gecreëerd hebben met al die inspirerende verhalen over vrouwen verloren is gegaan. Juist het feit dat Lof niet alleen de mooie kant van het leven deelde, maar ook het echte verhaal liet horen, maakte onze content uniek. Maar er was nog geen alternatief model voor betaalde content en de financiële situatie werd steeds zorgelijker.

Keuzes maken
Een burn-out lag op de loer. Van alle stress en financiële zorgen sliep ik steeds slechter. Geen goede situatie als je een bedrijf door een crisis moet leiden. Kan ik ook achteraf zeggen. Mijn huisarts adviseerde destijds een sabbatical te nemen. Hij zag dat ik er even uit moest. Maar bij wie moest ik me afmelden? Ik worstelde door. Toen ik op een gegeven moment in het FD las dat Sanoma 50 bladen uit het schap ging halen, viel bij mij het kwartje: het lag niet aan mijn persoonlijk falen dat ik het roer niet recht kon houden, het was de markt. De conclusie was toen snel gemaakt: het blad moest eruit. In het kielzog heb ik ook de huur van het mooie pand aan de Nieuwe Gracht in Haarlem opgezegd. Ik wilde weer terug naar de vrijheid. Opnieuw ijken en kiezen om te doen waar ik energie van krijg: het trainen en coachen van vrouwen, om ze te inspireren een leiderschapspositie in te nemen in deze wereld. Omdat ik er in geloof dat vrouwelijke kracht hard nodig is in deze wereld.

Meer dan vrouwelijk leiderschap
Ik heb diverse opleidingen gevolgd om mezelf binnenste buiten te keren en te ontdekken waarom ik zo gedreven ben. Dat spoor leidde o.a. tot mijn oma en mijn moeder. Mijn oma die moest stoppen met leren toen ze 12 jaar was, om als oudste van het gezin mee te gaan werken. Zij vond dat verschrikkelijk en heeft me als meisje diverse malen verteld dat ik mijn kansen moest benutten. Mijn moeder die moest stoppen met werken in 1966 toen ik geboren werd omdat in die tijd normaal was dat vrouwelijke ambtenaren hun baan opgaven als er kinderen kwamen. Kun je je het voorstellen? Ik kwam erachter dat ik de ambities van beide vrouwen plus die van mezelf aan het waar maken was. Een tough job.

Door een yoga opleiding die ik in die tijd volgde kwam ik er achter dat het niet alleen mijn missie is om vrouwelijk leiderschap te versterken maar dat het ook mijn missie is om Yin en Yang samen te brengen. Dat klinkt heel filosofisch, maar is heel praktisch. De feminiene kracht kan niet zonder de masculiene en andersom. Samen houden ze elkaar in evenwicht. Dit is niet beperkt tot gender. Mannen kunnen hun feminiene kwaliteiten aanboren en vrouwen hun masculiene. Zo creëer je meer gebalanceerde organisaties, betere teams en meer evenwicht in de maatschappij.  Het meer, meer denken is eindig. Dat weet iedereen.

Waar ik nu sta
Inmiddels breng ik dat in de praktijk vanaf een geweldige plek. Sinds 2018 heb ik me aangesloten bij Better Future. Een geweldige club van bevlogen changemakers, die organisaties helpt bij hun transformatie naar een betere toekomst met zowel business- als social impact. Ik kan hier mijn hart ophalen als het gaat om het werkelijk veranderen van organisaties van binnenuit. We spreken mensen aan op hun hoofd- en hart kwaliteit en ontwikkelen innovatieve leiderschapsprogramma’s waarbij we organisaties helpen hun purpose te vinden en de uitdaging aangaan om echte verandering in de organisatie en in de maatschappij tot stand brengen. Op een betekenisvolle manier ondernemen, daar gaat het voor mij over. Ik kan nu mijn missie volop uitleven zonder de beslommeringen van het leiden van een bedrijf. Dat is een verademing.

Tip: In het stuk 'Ondernemerschap in tijden van crisis, hoe blij je overeind?' deelt Jolanda vanuit haar eigen ervaring de levenslessen die zij als ondernemer heb geleerd. 

Geschreven door Jolanda Holwerda

< Back to stories overview

Contact

Better Future
Woudenbergseweg 41
3711 AA, Austerlitz
the Netherlands
+31 (0)85 016 32 77
intouch@better-future.com