#Human connection  #Leadership  #Social partnerships

Een betere toekomst

posted 23-03-2020

Een betere toekomst creëren, dat wil iedereen wel. Maar hoe doe je dat? Bij Better Future doen we dat door leiderschapsteams uit het bedrijfsleven en uit de not-for-profit sector bij elkaar te brengen. Samen een week op pad om te werken aan strategische uitdagingen waar de organisaties voor staan. In die week brengen we de Theory U aanpak tot leven, in de praktijk en in ongewone settings, uit het klaslokaal en in de echte wereld. Hier voegen we onze magic touch aan toe: when good people meet, good things wil follow. Zie hier het recept voor een transformatie journey Better Future style.

Deep Dive in de Theory U
De huidige wereld brengt veel onzekerheid met zich mee. Klassieke modellen en oude managementtheorieën werken niet meer. Problemen laten zich niet meer oplossen met inzichten uit het verleden. De wereld is niet meer maakbaar. Dat vraagt van leiders een nieuw besef. Wat is hun rol? Hoe dragen zij bij aan oplossingen voor de wereldproblematiek?

Als mens en zeker als leider, zijn we geneigd om problemen te fixen. De Theory U (geboren uit de school van MIT) verkondigt een tegenovergestelde aanpak: het nodigt uit om de U in te stappen en een deep dive te maken naar ‘the bottom of the U’. Niet alleen door oplossingen met je hoofd te bedenken maar te ervaren wat het probleem nou eigenlijk is. En wat het oplevert als we met een open mind, open heart en open will naar de complexiteit kijken. Dit vergt loslaten van oude patronen, en instappen op een manier die ongewoon voelt.

Het brengt ons tot het inzicht dat we allemaal bestaan uit deeltjes die ergens van elkaar gescheiden zijn maar in essentie bij elkaar horen. Alleen zijn we dat vergeten in onze dagelijkse strijd om te overleven. De Theory U nodigt ons uit om weer verbinding te voelen. Met jezelf, met elkaar en de wereld.

 

Hoe werken wij met Theory U?
Problemen in de wereld kun je niet vanuit een klaslokaal oplossen. Daarom onze aanpak: out of the classroom and into the world. Dit heeft al zestien jaar zijn waarde bewezen. We brengen altijd verschillende partners bij elkaar, uit twee werelden. Van een bedrijf dat geleid wordt door zakelijke doelstellingen, en een die vooral vanuit missie acteert. In deze tijd, waarin het steeds duidelijker wordt dat bedrijven zowel sociale impact willen maken als geld verdienen, is het heel interessant om te kijken naar wat deze werelden van elkaar kunnen leren. Daarom brengen we twee leiderschapsteams bij elkaar en duiken we in elkaars uitdagingen om een betere toekomst te creëren. We werken op verschillende niveaus: die van de organisatie, het team en jezelf.

In de praktijk
Ammarens Bruggekamp, deelnemer aan de transformation journey van ontwikkelingsbank FMO naar Libanon, werkte samen met haar team aan een opdracht. De lokale partner, opgericht als een non-profit microfinancieringsinstituut, stond voor de uitdaging te veranderen in een gereguleerde financiële microfinancieringsinstelling. Dit bracht een aantal strategische uitdagingen met zich mee. Hoe breng je de structuur op orde? Hoe de systemen? Hoe neem je mensen mee in deze verandering? Wat heeft het leiderschap te doen?

 

Ammarens Bruggekamp: We begonnen de journey met een aantal vragen. Hoe functioneert de organisatie en het MT nu? Wat voor gedrag zien we? Wat zijn de dieperliggende problemen? Kenmerkend voor een organisatie met een missie, is dat ze vooral relatie en mensgeoriënteerd zijn. Dat kan leiden tot vermijding van conflict en misvattingen. Als we echt iets willen transformeren, is het duidelijk dat we niet alleen een open mind, maar ook een open hart nodig hebben. Wat gebeurt er binnen het team, tussen jou en mij? 

Als externe teamleden, waren wij een spiegel voor de locale MFI. We hielpen ze tot inzichten komen over wat er werkelijk aan de hand was. Er was duidelijkheid nodig over rollen, aansturing, verantwoordelijkheid. Maar het ging ook over loslaten. Dit hele proces was tegelijkertijd ook een spiegel en confrontatie met onszelf. We zagen hoe het niet benoemen van zaken impact op het functioneren van een team kan hebben, iets wat naar de hele organisatie kan doorstralen. Kantelpunt in het proces was de realisatie dat ieder zijn eigen manier heeft en de ene niet beter is dan de andere. Vanaf dat moment kwam de flow opgang om aan de slag te gaan met de vraag hoe dan wel vooruit.

 

Theory U en de organisatie
Wat is goed leiderschap? Wat betekent het om goed te functioneren als team? Hoe adresseer je de onderliggende problemen? Vanuit welke waarden wil je werken? Allemaal vragen die aan de orde kwamen. Het hielp daarbij om met beelden te werken, zoals we dat deden in de prototyping sessie. De gewenste verandering laten ontstaan voor je ogen. Beelden geven weer wat je wilt zeggen zonder woorden. En maken de transformatie tastbaar.

Bijzonder aan deze reis is dat je het veld ingaat. Op die manier krijg je te zien wat de impact is van het werk dat we doen bij FMO. Waar komt het geld dat we investeren terecht? Met de “access to finance” die wij verschaffen, helpen we mensen aan de onderkant van de samenleving hun leven in te richten en weer een bestaan op te bouwen. Dat geldt bijvoorbeeld voor de grote groepen vluchtelingen die nu in Libanon zijn en die geen bankrekening kunnen openen, noch enkele financiële dienstverlening kunnen krijgen.

Door deze mensen leningen te verstrekken, kunnen ze een klein bedrijfje opstarten. Het ondernemerschap dat je tot leven ziet komen is heel krachtig. Mensen krijgen hun waardigheid terug, zijn onderdeel van een financieel systeem en doen weer mee in de maatschappij. Door kleine investeringen in iemand, zie je hoe een bedrijf groeit van een potje nagellak tot een complete beauty salon. Dezelfde ervaring had het leiderschapsteam van de lokale MFI ook door met hun eigen ogen en hart te ervaren wat de impact van hun werk is.

 

Theory U en jezelf
Daarnaast is het doorlopen van de U voor mij ook persoonlijk waardevol geweest. Ik kon stilstaan bij hoe het gaat in mijn nieuwe rol als manager. Ik kreeg de kans om dieper te voelen. Soms is dat heel spannend. Ik heb de bevestiging ervaren dat ik op de goede weg ben, heb meer zelfvertrouwen gekregen. Juist op de momenten dat het niet allemaal onder controle is, ga ik aan mezelf twijfelen. Door dat niet uit de weg te gaan, en die twijfel ook met anderen te delen, kom je er sterker uit, precies volgens het adagium “Trust the process”.

Ik breng mijn ervaringen nu in de praktijk door ook met mijn team reflectietijd in te bouwen. Ik geef mezelf makkelijker bloot, durf mijn kwetsbaarheid in te brengen en laat daardoor aan mijn teamleden zien dat het okay is dat ook te doen. Het leidt ertoe dat we niet alleen vanuit onze rol functioneren maar ook als mens van waarde zijn. En daar wordt de wereld, jouw organisatie en jijzelf beter van.

Geschreven door Jolanda Holwerda 

 

< Back to stories overview