#opinion: Echt mens zijn

Opinion // posted 17-03-2020

Mijn grote vriend
Eindelijk. Ik kwam aan op de fiets en had geen idee wat mij te wachten stond. Een afspraak met een meneer, dat wist ik zeker. Maar waar het gesprek toe zou leiden was nog onduidelijk. Ik vond het spannend.

Inmiddels is deze meneer - mijn psycholoog - mijn grote vriend geworden. Hij liet er die middag geen gras over groeien. Ik moest me anders gaan gedragen. Niet liever, harder of vrolijker. Maar ik moest mijn emoties tonen en waarnemen. Ze er laten zijn. Echt weer mens zijn.

Als samenleving hebben we onnatuurlijke gewoontes overgenomen die onze emoties afsluiten. Het idee dat we hard moeten zijn en geen empathie of compassie mogen tonen. Want dat komt over als zwak. Alsof we weer terug zijn bij ‘survival of the fittest’. Maar in welke wereld is dat nou echt goed of gezond?

Waar blijven die emoties?
Mijn grote vriend zegt dat we elke dag vier emoties moeten ervaren om het gevoel te hebben dat we écht leven. Bang, boos, blij en bedroefd. In plaats van weg wuiven en afsluiten, die vier emoties gewoon meemaken en laten zijn. Maar wat maakt het nou zo spannend om dit te doen?

Uit eigen ervaring weet ik dat niet iedereen hierop zit te wachten. Maar ik weet ook dat we meer hebben aan iemand die zichzelf is dan iemand die zich anders voordoet. Emotie is daarom ook geen vies woord. Het is juist een manier om mensen mee te krijgen in jouw gedachtegoed. Als je ze het laat voelen en ervaren, zullen ze je ook beter begrijpen.

Mijn missie
Bij Better Future zorg ik ervoor dat ons gedachtegoed de wereld in stroomt, zodat we ook op die manier zo veel mogelijk mensen in beweging kunnen krijgen. Er staat ons als samenleving heel wat te doen, maar wij geloven er heilig in dat iedereen een missie heeft. En dat iedereen die missie waar kan maken.

Sinds mijn grote vriend mij de les las weet ik beter wie ik ben en waar ik voor sta. Ik loop niet meer klakkeloos mee met de menigte, maar ben onderdeel van een geheel dat groter is dan mijzelf. Ook ik heb mijn persoonlijke missie gevonden. Ik laat me niet meer wegzetten als emotioneel of ingewikkeld, maar baan een weg naar een toekomst waarin we onszelf kunnen zijn. Waarin we er voor elkaar zijn. Dat hebben we nu écht hard nodig.

Geschreven door May Carolien Putman Cramer

< Back to stories overview

Contact

Better Future
Insulindestraat 104
3038 JC, Rotterdam
The Netherlands
+31 (0)85 016 32 77
intouch@better-future.com