4 min

#Goed nieuws

Out of office aan, uitzoomen maar. Ik werk laatste lijstjes af en maak me klaar om – samen met heel veel andere mensen – me terug te trekken uit de wereld van targets, to do lists en Teams-calls.

Ik heb er zin in én vraag me af hoe ik dat ga doen, echt uitzoomen, terwijl al het grimmige wereldnieuws waar ik ook ben, mijn telefoon blijft binnenstromen. Ik verlang soms best terug naar de tijd dat ik een keer per week collect naar huis belde om te zeggen dat alles goed ging en die internationale groep waarmee ik een kasteel ‘renoveerde’, kanoode en kookte in Frankrijk even de enige wereld was die bestond. Nu word ik wakker met pushberichten over migratiewetten, klimaatrampen, oorlogen en een heel machteloos gevoel. Vrij nemen van het nieuws voelt als naïef en een luxe die ik me niet kan veroorloven. Maar misschien kan ik ook wat nieuws betreft wat andere bestemmingen verkennen dan mijn dagelijkse “waar moet het heen met de wereld” headlines.

Maar wat als dat juist niet zo is? Wat als goed nieuws er wél is — maar ik gewoon opnieuw moeten leren kijken? Niet mijn ogen sluiten voor wat er is, maar actief op zoek naar goed nieuws. Alsof ik naar een nieuwe bestemming ga en alles wil weten over de streek waar ik net terecht ben gekomen. Paris, but different.

Ik ga deze zomer op Expeditie Goed Nieuws. Ik heb alvast wat voorwerk gedaan:

  • Protecting the environment has always made economic sense. Now we have proof schrijft Nick Hutley in The Guardian (17/07). Link naar het artikel.
  • JR: Kunstenaar wiens werk ik al jaren volg. Zijn werk (streetart) gaat over zichtbaarheid: van vrouwen in favela’s tot vluchtelingen aan de grens. Met liefde, humor en radicale samenwerking maakt hij complexe thema’s invoelbaar én hoopvol.
  • Of dichterbij huis (voor mij dan): Het Geluid van Vooruit, een Nederlands online platform waarop impactvolle initiatieven, ondernemingen en opiniemakers hun ideeën en positieve resultaten delen.

Ga je mee? Laat ons weten wat jij tegenkomt.

Fijne zomer!

Annemarie de Jong
annemarie@better-future.com


#Zomertips van het Better Future team

Loeke – Podcast ‘De Vogelspotcast’

Deze podcast is je wekelijkse herinnering om eens naar boven naar de lucht te kijken. In elke aflevering neemt professioneel vogelaar Arjan Dwarshuis zijn jeugdvriend Gisbert van Baalen, die absoluut niets van vogels weet, mee op een vogelsafari. De podcast is in het Nederlands, dus als je de taal niet spreekt, beschouw dit dan als een vriendelijke aanmoediging van Loeke om deze zomer naar buiten te gaan en te ontdekken welke vogels er bij jou in de buurt leven.

Annemarie – ‘All The Beauty In The World’ van Patrick Bringley

In All the Beauty in the World zegt Patrick Bringley, nadat hij zijn broer heeft verloren, zijn stressvolle baan op om beveiliger te worden in het Metropolitan Museum of Art. Tussen de kunst en de stilte vindt hij ruimte om te rouwen en opnieuw verbinding te maken met het leven. Annemarie geniet vooral van de manier waarop Patrick de mensen om zich heen observeert. Dit is iets waar ze zich in herkent, omdat ze dat vroeger ook deed tijdens museumbezoeken met haar ouders.

Lieke – Album ‘In Limerence’ van Jacob Alon

Dit kwetsbare prachtdebuut ‘In Limerence’ gaat over queerness, liefde en zelfacceptatie, met een voelbare spanning tussen schaamte en het omarmen van wie je bent.

Lieke zag Jacob Alon op het Best Kept Secret festival en was diep onder de indruk. Met zijn gevoelige gitaar klanken, poëtische teksten en dromerige folkmuziek vangt Jabob de intensiteit van verlangen en subtiele pijn van liefde en verlies.

Vincent – ‘Voorbij de Bergen’ van Maud Ankaoua

In Voorbij de bergen wordt het hectische leven van Maëlle, een succesvolle financieel directeur, plots onderbroken wanneer haar beste vriendin haar om een ingrijpende gunst vraagt. Die brengt haar naar de bergen van Nepal. Wat begint als een fysieke uitdaging, groeit uit tot een innerlijke reis vol inzichten over geluk, zingeving en loslaten.

Vincent waardeerde dit boek omdat het ervaringen weerspiegelde, confronteerde, verdiept en samenbracht die hij in verschillende vormen op zijn eigen pad is tegengekomen.

Daria – Podcast ‘Verder denken dan de waan van de dag’ met David van Reybrouck

Historicus en verhalenverteller David Van Reybrouck nodigt je uit om verder te kijken dan de waan van de dag. In deze podcast biedt hij een helder, hoopvol en realistisch perspectief op de wereld in transitie. Zijn ideeën zetten aan tot denken: wat gebeurt er als je juist uitzoomt, of soms net anders inzoomt?

Zoals Van Reybrouck stelt: “Innovatie is overal hét sleutelwoord in het bedrijfsleven, behalve in de democratie.” Voor Daria was deze podcast een eyeopener, die uitnodigt tot vernieuwing waar je het misschien niet verwacht.

Boris  – ‘De Stad’ van Marcel van Engelen

In De stad vertelt Marcel van Engelen het verhaal van Amsterdam vanaf de jaren ’80 tot nu. Hij beschrijft hoe de stad opkrabbelde uit verval, veranderde door krachten als activisme, beleid en marktwerking, en nu worstelt met de keerzijde van succes: woningnood, toerisme en ongelijkheid. Een indringend portret van een stad in voortdurende verandering.

Net als bij steden is het bouwen aan bedrijven complex en gelaagd. Boris tipt dit boek omdat het laat zien hoe samenlevingen – en teams – zich ontwikkelen, in alle chaos en creativiteit.

Geschreven door:

Lees meer Nieuws

Nieuwsbrief Juni 2025

#Liefdevol ruziemaken Telkens als ik denk dat ik inmiddels wel alles weet over cultuurverschillen, word ik weer met beide benen op de grond gezet. Ik heb op drie continenten gewoond,

Door de groene deur: interview met François van Van Lanschot Kempen

4 min. “Elke dag op weg naar school liep ik langs de grote, groene deur van het monumentale kantoor van Van Lanschot Kempen in Den Bosch. En elke keer zei

Nieuwsbrief Maart 2025

#Everyday activism Ik had dus romo, regret of missing out [1]. Romo, omdat ik niet heb meegelopen in de vrouwenmars in Amsterdam op Internationale Vrouwendag. Zoveel mensen op de been