#Liefdevol ruziemaken

Telkens als ik denk dat ik inmiddels wel alles weet over cultuurverschillen, word ik weer met beide benen op de grond gezet. Ik heb op drie continenten gewoond, ben getrouwd met een Egyptische man, en het balanceren tussen culturen is ons dagelijks werk. Maar daar zat ik dan, midden in het bruisende Caïro, toen iets gebeurde wat mijn begrip van cultuur en conflict diepgaand veranderde. 

Vorige maand bemiddelde ik bij een Egyptisch bedrijf in Caïro. Daar stuitte ik op iets wat me diep raakte. Het was geen gebrek aan eerlijkheid, en ook geen angst voor conflict—het was een radicaal andere vorm van eerlijkheid. 

In die kamer kwamen frustratie, waardering, boosheid, zich niet gehoord voelen, liefde en tederheid allemaal samen. Emoties slingerden heen en weer —van verwijt naar erkenning, van “Je hebt het echt verknald!” naar een omhelzing, hand in hand. In die hoedanigheid zag ik een manier van ruziemaken die zoveel meer recht doet aan de complexiteit van menselijke relaties dan ik gewend was. En ik dacht: drie witte Nederlandse mannen zouden dit nooit zo doen.


Terwijl ik deze groep mannen begeleidde, dacht ik na over hoe ik “boos zijn” op z’n Europees aanpak. Als er boosheid is, gaan we de confrontatie aan. We benoemen het, we ontleden het, rechttoe rechtaan. Direct, bot, analyserend. Zonder ruimte voor liefde en waardering. Dat noemen we eerlijkheid. Deze mannen lieten me een andere vorm van eerlijkheid zien—één met onverwachte elegantie. Plotseling zag ik dat wat ik eerder afdeed als “indirectheid” of “iets verbloemen” in een ander licht: als compassievolle confrontatie. De moed om tegenstrijdige emoties naast elkaar te laten bestaan—frustratie én waardering.
 

En ik realiseerde me: dáár raak ik zelf ook vaak verdwaald—in een conflict als Nederlandse met mijn Egyptische man, die zijn hele scala aan emoties durft te laten zien. 

Hoe maak jij ruzie?


TEDTalk ‘Here’s how multi-cultural humor breaks down barriers’ door Sidharth Raj

In deze geestige en inzichtelijke TEDtalk laat Sidharth Raj zien hoe multiculturele humor grenzen kan overbruggen, stereotypen kan uitdagen en onverwachte verbindingen kan creëren. Met persoonlijke verhalen en wereldwijde perspectieven toont hij hoe humor een krachtig middel kan zijn voor empathieen een manier om je thuis te voelen in meer dan één wereld tegelijk. 

Boek ‘The Ungrateful Refugee’ door Dina Nayeri

The Ungrateful Refugee is een krachtig boek dat memoires combineert met journalistiek. Hierin verkent Dina Nayeri de vluchtelingervaring voorbij de krantenkoppen en stereotypen. Op basis van haar eigen reis van Iran naar de VS, én de verhalen van anderen die asiel zoeken, stelt ze vragen over dankbaarheid en aanpassing. Wat zijn we verschuldigd aan de landen die ons opvangenen wat zijn zij ons verschuldigd? 

Podcast ‘What’s In An Accent with Lupita Nyong’o’ from What Now? met Trevor Noah

Wat zegt je accent over jou—en wie bepaalt dat eigenlijk? In dit boeiende gesprek gaat Trevor Noah in gesprek met Oscarwinnares Lupita Nyong’o over de culturele lading en persoonlijke betekenis van accenten. Van Hollywood tot erfgoed: ze verkennen hoe taal, identiteit en perceptie met elkaar verweven zijn. Een diepgaand, geestig en eerlijk gesprek over erbij horen, vooroordelen en de kracht van het volledig omarmen van wie je bent—stem en al. 

Geschreven door:

Lees meer Nieuws

Door de groene deur: interview met François van Van Lanschot Kempen

4 min. “Elke dag op weg naar school liep ik langs de grote, groene deur van het monumentale kantoor van Van Lanschot Kempen in Den Bosch. En elke keer zei

Nieuwsbrief Maart 2025

#Everyday activism Ik had dus romo, regret of missing out [1]. Romo, omdat ik niet heb meegelopen in de vrouwenmars in Amsterdam op Internationale Vrouwendag. Zoveel mensen op de been
Nieuwsbrief_Better_Future_Jan_2025_NL

Nieuwsbrief Januari 2025

#Waarom een nieuwe ambtseed ertoe doet "Denken en handelen moeten niet los van elkaar komen te staan," een quote van een van mijn helden, Hannah Arendt. Haar helderheid raakt me