#opinion: Ondernemerschap in tijden van crisis, hoe blijf je overeind?

Opinion // posted 30-04-2020

Als founder en CEO van Lof heb ik voor heel wat vuren gestaan. Net na de oprichting in 2007, begon de financiële crisis. Destijds was het visionair om ervoor te pleiten dat vrouwen ambities mochten hebben op meerdere terreinen in hun leven en was het gedachtengoed nog geen gemeengoed. Toch lukte het me om vanuit mijn drive en missie een multimediaal platform op te bouwen: met magazines, verkiezingen, congressen en vele bedrijven en ministeries als partner om ons te helpen onze missie te verwezenlijken. Van een blad met een missie werden we een missie met een blad en groeiden we uit van een start-up naar een scale up.

Het opzetten van Lof was geweldig en tegelijkertijd ook onwijs uitdagend. Want je hoofd boven water houden tijdens een crisis, hoe doe je dat? Ik heb uiteindelijk de moeilijkste keuze van m’n leven moeten maken: het magazine Lof laten gaan. Daarna volgde een tijd van veel zelfreflectie en weer uit een dal opkrabbelen. Hoe ga je met zo'n tegenslag om? Vanuit mijn eigen ervaring deel ik graag de levenslessen die ik als ondernemer heb geleerd. En nu de ideale voedingsbodem voor mijn werk als Change Agent bij Better Future.

1. Cash is king
Het is vaak tegen me gezegd: Ken je cijfers. Voor iemand zoals ik die een bedrijf is gestart vanuit missie is dit misschien niet iets waar je de hoogste prioriteit aan geeft. Toch is het de belangrijkste les die ik heb geleerd als ondernemer. Cash is King. Crediteuren, debiteuren mag dan klinken als een humoristische VPRO serie op de zondagavond, maar het is wel van levensbelang om inzicht te hebben in wat er uit gaat en wat er binnenkomt. Oom ook te weten aan welke knoppen je nog kunt draaien.

2. Een goede leider te zijn in tijden van crisis is lastig.
Als je meer bezorgd bent over of je cashflow dan ben je wellicht niet in staat die empathische leider te zijn die je zou willen zijn. Het is een delicate balans vinden tussen je zorgen delen en niet nog meer onzekerheid creëren. Weet dat mensen veel begrip hebben als je durft te delen hoe je je voelt. Niet voor niets roept Brene Brown ons leiders al jaren op om kwetsbaar te zijn. Leadership is having the courage  to show up even if you don’t know the outcome, is een zin die mij nog altijd inspireert.

3.  Probeer je hoofd cool te houden.
Mijn hoofd was destijds zo overvol van zorgen om de continuïteit van mijn bedrijf en de verantwoordelijkheid die ik voelde, dat ik nergens rust kon vinden. Vaak ging ik eerst een rondje hardlopen, om vervolgens te proberen op een yogamat tot rust te komen. Uiteindelijk lukte dat. Daardoor weet ik nu dat het echt mogelijk is met behulp van een goede ademhalingstechniek je overactieve reptielenbrein uit de fight, flight freeze modus te halen en weer helder na te denken. Dus ook al denk je dat ontspanning niets voor jou is, you owe it to your company. And to yourself.

4. Ken je team.
Zelf ben ik een fan van Insights Discovery, van de welbekende rode, gele, groene en blauwe kleur mensen. In essentie gaat dat over jezelf en anderen beter begrijpen. Het klinkt zo mooi: talenten op een goede dag en talenten op een slechte dag, maar uit de praktijk blijkt dat bijna iedereen het gedrag van zichzelf op een slechte dag eerder herkent dan een goede dag. Iemand met een rode voorkeur wordt controlerend, een gele voorkeur chaotisch, een groene voorkeur koppig en een blauwe voorkeur pietluttig. Als je begrijpt hoe de verschillende persoonlijkheden op stress reageren en daarmee je eigen gedrag kan verklaren, creëer je ook een gebruiksaanwijzing voor andere mensen. Dat is onmisbaar als je je team goed wilt laten functioneren, juist in tijden van stress.

5. Stel de juiste vragen.
De wijze woorden van Annemarie, CEO van Better Future, tijdens een team check-in: Wat heb JIJ nodig? Een vraag die je uitnodigt en tegelijkertijd dwingt stil te staan bij het hier en nu. We kennen allemaal het voorbeeld van wat te doen bij een noodlanding? Juist, eerst het zuurstofmasker bij jezelf opzetten en dan pas bij de ander. In tijden van crisis ben je geneigd jezelf voorbij te lopen. Maar jij bent verantwoordelijk voor je eigen handelen. Wat heb je nodig om er te kunnen zijn?

6. Durf om hulp te vragen maar niet te vaak en veel.
Zoals we allemaal weten; angst is geen goede raadgever. Je kunt de neiging hebben veel advies in te winnen en gelukkig zijn er altijd mensen die je advies willen geven. Maar de beste stuurlui staan vaak aan wal. Adviezen te over maar uiteindelijk moet je als CEO zelf beslissen. Daarom is het goed bij jezelf te rade gaan. Durf op je zelf en vooral je eigen wijsheid te vertrouwen. Een dagelijkse meditiatie practice helpt daarbij enorm.

7. Durf in tijden van crisis ook te kijken naar de levensvatbaarheid van je bedrijf.
Is het einde van de S-curve in zicht? Durf je radicale keuzes te maken? Destijds stond er een artikel in het FD over bladen die dagelijks omvielen en Sanoma die uiteindelijk hele portefeuilles moest schrappen. Dat was voor mij de reden om te besluiten dat ik het magazine Lof moest stoppen. Het was financieel niet langer rendabel. Het was een van de lastigste keuzes uit mijn leven en kiezen tussen twee kwaden. Om de sociale missie in rook te zien opgaan en lezers van het blad teleur te stellen, was verschrikkelijk. Failliet gaan leek me nog erger. Toch komt er uit dat soort radicale keuzes innovatie voort.

8. Kijk opnieuw naar de reden waarom je je bedrijf destijds gestart bent.
Wat is de why? Was het om iets groots en misschien ook egostrelends in de wereld te zetten? Om onrechtvaardigheid te bestrijden? Om geld te verdienen? Wat de reden ook is, pel hem af, kom uit bij de oorsprong en vraag je af of het oorspronkelijke doel ook jou als mens nog steeds dient. Ja het is magisch om een bedrijf te starten, maar is het ook helend voor jou? Stel jezelf een hele simpele gewetensvraag: word ik er gelukkig van? Mag ik ook opgeven? Of is opgeven geen optie? 

9. Aan wie meet je je succes af?
Moet het altijd groter, beter en meer? Zeker in tijden van crisis is het goed stil te staan bij wat er wel is. Wees dankbaar voor de kleine dingen: een tevreden klant of een leuke mail. Dat is voedend en helpt je misschien om je uit het dal te trekken. Dan weet je weer waar je het voor doet.

10. Mocht het niet lukken met je bedrijf: je bent alsnog geslaagd.
Kijk naar de omstandigheden, deel je verhaal met lotgenoten. Weet dat jouw ondernemersspirit ervoor gezorgd heeft dat je iets in de wereld hebt gezet wat er hoogstwaarschijnlijk toe doet en dat je vele mensen gediend en geraakt hebt. Prijs jezelf voor wat je gedaan hebt. Met lef, moed en doorzettingsvermogen. Neem de tijd om te rouwen, reflecteren, huilen, delen en als je weer opnieuw durft te starten, begin dan bij les 1. 

Geschreven door Jolanda Holwerda

Wil je jouw verhaal delen? Of heb je behoefte aan een goed gesprek om te reflecteren op jouw rol als leider of ondernemer? Wil je leren hoe je stress te reduceren voor jezelf en je team? Of wil je nadenken over terug te gaan naar de kern van je bedrijf en nadenken over hoe je bedrijf toekomstproof te maken? Bel ons!

< Back to stories overview

Contact

Better Future
Woudenbergseweg 41
3711 AA, Austerlitz
the Netherlands
+31 (0)85 016 32 77
intouch@better-future.com