#opinion: Onbeperkt houdbaar

Opinion // posted 01-04-2020

Niet eerder ben ik zelf zo uitgedaagd op mijn leiderschap als nu. Ironisch, aangezien leiderschap en verandering al zo’n 25 jaar mijn expertise gebied is. De confrontatie met deze allesomvattende reset, was ik nog in geen enkel boek of blad tegengekomen.

Waar ik al nooit geloofde dat een leider alles beter moet weten en anderen vertelt wat ze moeten doen, weet ik dat nu zeker. Wat dan wel?

Op LinkedIn – het weerbericht van de werkende wereld – trekt een stroom aan berichten voorbij waarbij kortetermijnoplossingen als reddingsboeien ronddobberen. De online workshops vliegen me om de oren. Het maakt me even onrustig. Zouden wij dat ook moeten doen?

Ik geloof er niet in. Ik denk dat het juist tijd is om even stil te zijn.

Veel belangrijker is het verbonden blijven met elkaar als team, op waarom we doen wat we doen. Dat wat ons woordeloos bindt en ons nu nog steeds elke dag moed geeft om door te gaan, niet wetend waar we uitkomen. Voor mij wordt in deze storm meer dan ooit duidelijk dat dit is waarom ik doe wat ik doe: mensen en bedrijven bewegen om maatschappelijk van betekenis te zijn en geld verdienen hand in hand te laten gaan. Moeder Aarde steekt een dikke middelvinger op naar eenieder die dat nu nóg niet snapt.

Natuurlijk probeer ik praktische en organisatorische zaken te regelen en overzicht te creëren voor zover dat kan. Helder en eerlijk te zijn naar mijn team over waar we staan én over wat ik niet weet. Te vragen hoe zij dit allemaal beleven en wat ze nodig hebben.

Geen spreadsheet had dit voorspeld en er komt ook geen spreadsheet dat ons naar de uitgang wijst. Geen leiderschapsmodel geeft mij of jullie nu het recept van hoe dit te doen. Opgeven is geen optie en domweg de lakens uitdelen zou nergens op slaan. Sturen vanuit positie is maar heel beperkt houdbaar. Dat begint zelfs Donald J. Trump te zien.

Mij houdt op de been dat ik weet waarom ik dit doe en ik zie bij mijn team hetzelfde. Misschien is echt luisteren en kijken naar mijn team wel het krachtigste wat ik kan doen.

Erop vertrouwen dat de drive om verschil te maken die ons elke dag opnieuw doet opstaan, dat ook nu blijft doen. Misschien met af en toe een dag dat de deken over je heen trekken een prettig alternatief lijkt.

Die drive, zo’n purpose, daar kan uiteindelijk niks tegenop. Want dat is onbeperkt houdbaar.

Geschreven door Annemarie de Jong

< Back to stories overview

Contact

Better Future
Insulindestraat 104
3038 JC, Rotterdam
The Netherlands
+31 (0)85 016 32 77
intouch@better-future.com